Ewa Kotulska

Ewa Kotulska


Kiedy stanęła przed wyborem, czy gotować z przykrego obowiązku, czy z gotowania uczynić swoją pasję, wybrała to drugie. Stara się łączyć nowoczesne smaki i trendy kulinarne z tradycyjną, domową i zdrową kuchnią. Jej szefem, nie tylko kuchni, ale przede wszystkim w życiu, jest Pan Bóg. To On jest dla niej źródłem radości i inspiracji. Dzięki Niemu jej życie nabrało smaku!


  • Zupa z zielonego groszku

    Zupa z zielonego groszku

    Czekamy na wiosnę, w warzywniaku raczej smutno. Proponuję więc zupę, którą można przyrządzić niezależnie od sezonu, a jej piękny zielony kolor każdemu poprawi humor!


  • Tiramisu z malinami

    Tiramisu z malinami

    Klasyk, który nigdy się nie nudzi: kawa, słodkie mascarpone i kakao… Wypróbujcie jak świetnie komponuje się ze smakiem świeżych malin!


  • Smoothie z malinami i bananem

    Smoothie z malinami i bananem

    Uff, jak gorąco... Smoothie  to genialny pomysł na lekkie śniadanie, słodką przekąskę czy zdrowy podwieczorek. Wspaniale sprawdza się jako sposób na szybkie ochłodzenie w gorące dni.


  • Aromatyczny gulasz z mlekiem kokosowym

    Aromatyczny gulasz z mlekiem kokosowym

    Jeśli marzysz o egzotycznych wyprawach i chcesz zaprosić lato do kuchni, wypróbuj przepis na aromatyczny gulasz z mlekiem kokosowym. Jest rozgrzewający, kolorowy i obłędnie pachnie. To świetne danie dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne przepisy na gulasz!


  • Ciasto marmurkowe

    Ciasto marmurkowe

    Ciasto ucierane to klasyk. Robiono je już na tysiące sposobów, bo nie pochłania wiele czasu, a do najprostszego przepisu nie trzeba robić wielkich zakupów. Podstawowe składniki - mąkę, jajko, masło i mleko - zazwyczaj mamy w domu.


  • Sałatka z kuskusem

    Sałatka z kuskusem

    Gryczana, jęczmienna, jaglana czy kuskus… Lubię wiele gatunków kasz, a każda z nich zawiera wiele cennych minerałów i witamin.


  • Ciastka owsiano-migdałowe

    Ciastka owsiano-migdałowe

    Pamiętam, że gdy pierwszy raz robiłam ciasteczka owsiane, podczas pieczenia rozpłynęły się one po całej blaszce: wyszły owsiano-migdałowe łamańce! Jednak, po drobnej modyfikacji proporcji, to jeden z moich ulubionych przepisów. Jest prosty, szybki, a ciastka już bezbłędnie wychodzą pyszne i chrupiące.


  • Sernik pomarańczowy

    Sernik pomarańczowy

    Oto przepis na aksamitny sernik pomarańczowy. Cudownie naturalny aromat cytrusów rozświetli nastrój, gdy zima wydaje się nie mieć końca. A więc... upiecz sernik i podziel się nim z kimś wyjątkowym!


  • Sałatka z fetą w rumianej panierce

    Sałatka z fetą w rumianej panierce

    Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z rukolą, cebulką, pomidorami oraz smażonym serem feta w panierce. To świetny pomysł na lekki, jesienny obiad. Ma w sobie sporo witamin i dostarcza energii potrzebnej na chłodne dni - nie jest za bardzo dietetyczny.


  • Cukinia faszerowana

    Cukinia faszerowana

    Zdrowe odżywianie często kojarzy nam się ze sklepami eko, w których czujemy się zagubieni i dużymi sumami na paragonach. Jednak zdrowo nie zawsze znaczy drogo! Weźmy sobie na przykład cukinię.


  • Domowy budyń z truskawkami

    Domowy budyń z truskawkami

    Po przyjrzeniu się półce z budyniami w pobliskim sklepie stwierdziłam, że zamiast ładować w siebie kolejne porcje sztucznych barwników i aromatów, tym razem budyń zrobię sama. Było warto! Mój budyń udekorowałam pachnącymi latem truskawkami, ale każde inne owoce będą równie dobre - ważne tylko, żeby nie były zbyt kwaśne i miękkie. Smacznego!


  • Aromatyczna papryka w stylu meksykańskim z mięsem i kaszą jaglaną

    Aromatyczna papryka w stylu meksykańskim z mięsem i kaszą jaglaną

    Papryka to nie tylko wspaniały smak i żywe kolory, ale i cenne wartości odżywcze. Jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, potas, kwas foliowy oraz witaminę C, której nie traci nawet podczas smażenia czy pieczenia.


  • Sałatka z tuńczykiem, awokado, jajkiem w koszulce i pestkami słonecznika

    Sałatka z tuńczykiem, awokado, jajkiem w koszulce i pestkami słonecznika

    Nie myślałam, że połączenie tuńczyka i awokado tak bardzo przypadnie mi do gustu, dopóki raz nie spróbowałam podobnej sałatki w restauracji. Od tamtej pory co jakiś czas pojawia się ona na moim stole na śniadanie, obiad... lub kolację.


  • Jabłecznik na zimowe wieczory

    Jabłecznik na zimowe wieczory

    "Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"


  • Banana bread!

    Banana bread!

    Zdarzają wam się takie dni, kiedy macie wielką ochotę na coś słodkiego... Tylko gdyby tak te wszystkie pyszne rzeczy miały mniej tłuszczu, mniej cukru i były bardziej zdrowe! Banana Bread to coś w sam raz na właśnie taki dzień. Ciasto jest lekkie, szybkie w przygotowaniu i nie powodujące wyrzutów sumienia z powodu zjedzonych kalorii.


  • Coś bardzo słodkiego, coś bardzo kremowego... 3 bit!

    Coś bardzo słodkiego, coś bardzo kremowego... 3 bit!

    Na dworze robi się coraz zimniej, więc przynajmniej niech w naszej kuchni będzie ciepło i smacznie. Pierwszy raz robiłam ciasto 3 Bit. Wyszło świetnie, a zrobić może je każdy, nawet jeśli nie posiada piekarnika.


  • Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami

    Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami

    Dzisiaj rezygnuję z oklepanej wersji spaghetti i proponuję coś bardziej wykwintnego - spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami.


  • Owoce w waniliowej chmurce

    Owoce w waniliowej chmurce

    Wakacyjne odwiedziny u przyjaciół to zdecydowanie lepszy sposób na szukanie kulinarnych inspiracji, niż szukanie pomysłów w internecie czy książkach. Dzisiaj letni, mocno owocowy przepis Betti.


  • Mufinki z budyniem

    Mufinki z budyniem

    Zawsze jak potrzebuję zrobić coś co efektownie wygląda, ale nie przysporzy mi dużo pracy, robię mufinki. Tym razem zaszalałam z budyniem, jednak przepis dalej pozostał prosty. Najwięcej czasu zawsze zjada przystrajanie babeczek, ale to przecież sama przyjemność!


  • Miniomlety z kukurydzą i szynką

    Miniomlety z kukurydzą i szynką

    W weekend jest za dużo ciekawych rzeczy do zrobienia, żeby spadzić ten czas w kuchni! Dlatego przedstawiam coś prostego, szybkiego i zarazem bardzo efektownego.


  • Świąteczne cupcakes

    Świąteczne cupcakes

    Święta już za tydzień. Ulice i sklepy pełne są osób, które w pośpiechu próbują znaleźć odpowiednie upominki. Dzisiaj przedstawiam Wam inspirację na słodki, własnoręcznie robiony prezent. Wystarczy włożyć do kolorowej torebki i upominek gotowy!


  • Chleb na zakwasie

    Chleb na zakwasie

    Dzisiaj postanowiłam upiec chleb. W sumie to zrobiła się ostatnio prawdziwa moda na własnoręczne pieczenie chleba. I bardzo dobrze, bo chleby na zakwasie, z ziarnami są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.

© Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zamieszczanych treści bez zezwolenia zabronione.