Ewa Kotulska
Kiedy stanęła przed wyborem, czy gotować z przykrego obowiązku, czy z gotowania uczynić swoją pasję, wybrała to drugie. Stara się łączyć nowoczesne smaki i trendy kulinarne z tradycyjną, domową i zdrową kuchnią. Jej szefem, nie tylko kuchni, ale przede wszystkim w życiu, jest Pan Bóg. To On jest dla niej źródłem radości i inspiracji. Dzięki Niemu jej życie nabrało smaku!
Zupa z zielonego groszku
Czekamy na wiosnę, w warzywniaku raczej smutno. Proponuję więc zupę, którą można przyrządzić niezależnie od sezonu, a jej piękny zielony kolor każdemu poprawi humor!
Tiramisu z malinami
Klasyk, który nigdy się nie nudzi: kawa, słodkie mascarpone i kakao… Wypróbujcie jak świetnie komponuje się ze smakiem świeżych malin!
Smoothie z malinami i bananem
Uff, jak gorąco... Smoothie to genialny pomysł na lekkie śniadanie, słodką przekąskę czy zdrowy podwieczorek. Wspaniale sprawdza się jako sposób na szybkie ochłodzenie w gorące dni.
Aromatyczny gulasz z mlekiem kokosowym
Jeśli marzysz o egzotycznych wyprawach i chcesz zaprosić lato do kuchni, wypróbuj przepis na aromatyczny gulasz z mlekiem kokosowym. Jest rozgrzewający, kolorowy i obłędnie pachnie. To świetne danie dla wszystkich, którym znudziły się klasyczne przepisy na gulasz!
Ciasto marmurkowe
Ciasto ucierane to klasyk. Robiono je już na tysiące sposobów, bo nie pochłania wiele czasu, a do najprostszego przepisu nie trzeba robić wielkich zakupów. Podstawowe składniki - mąkę, jajko, masło i mleko - zazwyczaj mamy w domu.
Sałatka z kuskusem
Gryczana, jęczmienna, jaglana czy kuskus… Lubię wiele gatunków kasz, a każda z nich zawiera wiele cennych minerałów i witamin.
Ciastka owsiano-migdałowe
Pamiętam, że gdy pierwszy raz robiłam ciasteczka owsiane, podczas pieczenia rozpłynęły się one po całej blaszce: wyszły owsiano-migdałowe łamańce! Jednak, po drobnej modyfikacji proporcji, to jeden z moich ulubionych przepisów. Jest prosty, szybki, a ciastka już bezbłędnie wychodzą pyszne i chrupiące.
Sernik pomarańczowy
Oto przepis na aksamitny sernik pomarańczowy. Cudownie naturalny aromat cytrusów rozświetli nastrój, gdy zima wydaje się nie mieć końca. A więc... upiecz sernik i podziel się nim z kimś wyjątkowym!
Sałatka z fetą w rumianej panierce
Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z rukolą, cebulką, pomidorami oraz smażonym serem feta w panierce. To świetny pomysł na lekki, jesienny obiad. Ma w sobie sporo witamin i dostarcza energii potrzebnej na chłodne dni - nie jest za bardzo dietetyczny.
Cukinia faszerowana
Zdrowe odżywianie często kojarzy nam się ze sklepami eko, w których czujemy się zagubieni i dużymi sumami na paragonach. Jednak zdrowo nie zawsze znaczy drogo! Weźmy sobie na przykład cukinię.
Domowy budyń z truskawkami
Po przyjrzeniu się półce z budyniami w pobliskim sklepie stwierdziłam, że zamiast ładować w siebie kolejne porcje sztucznych barwników i aromatów, tym razem budyń zrobię sama. Było warto! Mój budyń udekorowałam pachnącymi latem truskawkami, ale każde inne owoce będą równie dobre - ważne tylko, żeby nie były zbyt kwaśne i miękkie. Smacznego!
Aromatyczna papryka w stylu meksykańskim z mięsem i kaszą jaglaną
Papryka to nie tylko wspaniały smak i żywe kolory, ale i cenne wartości odżywcze. Jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, potas, kwas foliowy oraz witaminę C, której nie traci nawet podczas smażenia czy pieczenia.
Sałatka z tuńczykiem, awokado, jajkiem w koszulce i pestkami słonecznika
Nie myślałam, że połączenie tuńczyka i awokado tak bardzo przypadnie mi do gustu, dopóki raz nie spróbowałam podobnej sałatki w restauracji. Od tamtej pory co jakiś czas pojawia się ona na moim stole na śniadanie, obiad... lub kolację.
Jabłecznik na zimowe wieczory
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"
Banana bread!
Zdarzają wam się takie dni, kiedy macie wielką ochotę na coś słodkiego... Tylko gdyby tak te wszystkie pyszne rzeczy miały mniej tłuszczu, mniej cukru i były bardziej zdrowe! Banana Bread to coś w sam raz na właśnie taki dzień. Ciasto jest lekkie, szybkie w przygotowaniu i nie powodujące wyrzutów sumienia z powodu zjedzonych kalorii.
Coś bardzo słodkiego, coś bardzo kremowego... 3 bit!
Na dworze robi się coraz zimniej, więc przynajmniej niech w naszej kuchni będzie ciepło i smacznie. Pierwszy raz robiłam ciasto 3 Bit. Wyszło świetnie, a zrobić może je każdy, nawet jeśli nie posiada piekarnika.
Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami
Dzisiaj rezygnuję z oklepanej wersji spaghetti i proponuję coś bardziej wykwintnego - spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami.
Owoce w waniliowej chmurce
Wakacyjne odwiedziny u przyjaciół to zdecydowanie lepszy sposób na szukanie kulinarnych inspiracji, niż szukanie pomysłów w internecie czy książkach. Dzisiaj letni, mocno owocowy przepis Betti.
Mufinki z budyniem
Zawsze jak potrzebuję zrobić coś co efektownie wygląda, ale nie przysporzy mi dużo pracy, robię mufinki. Tym razem zaszalałam z budyniem, jednak przepis dalej pozostał prosty. Najwięcej czasu zawsze zjada przystrajanie babeczek, ale to przecież sama przyjemność!
Miniomlety z kukurydzą i szynką
W weekend jest za dużo ciekawych rzeczy do zrobienia, żeby spadzić ten czas w kuchni! Dlatego przedstawiam coś prostego, szybkiego i zarazem bardzo efektownego.
Świąteczne cupcakes
Święta już za tydzień. Ulice i sklepy pełne są osób, które w pośpiechu próbują znaleźć odpowiednie upominki. Dzisiaj przedstawiam Wam inspirację na słodki, własnoręcznie robiony prezent. Wystarczy włożyć do kolorowej torebki i upominek gotowy!
Chleb na zakwasie
Dzisiaj postanowiłam upiec chleb. W sumie to zrobiła się ostatnio prawdziwa moda na własnoręczne pieczenie chleba. I bardzo dobrze, bo chleby na zakwasie, z ziarnami są o wiele zdrowsze i smaczniejsze.